Börja orientera

Kul att du vill veta mer om orientering!

Vi välkomnar alla barn från det året dom fyller 7 år att vara med på våra barn- och ungdomsträningar. Vi brukar dra igång med träningarna när snön smält bort, det brukar bli i början på maj. Man kan givetvis börja orientera som äldre ungdom också. Välkommen till en träning och testa på.

Orientering är en idrott som ofta ger ett livslångt intresse. Det är en sport för alla som älskar vara ute i naturen oberoende av väder, tränar hjärnan lika mycket som kroppen och som alla i familjen kan ha lika stor glädje av.

Det krävs en del engagemang från dig som förälder. Du behöver följa med ditt barn i skogen tills barnet känner sig trygg och kan och vill springa själv.

Som nybörjare behöver du inte ha några speciella kläder eller skor då i princip all löpning sker på stig eller på öppna ytor. Det är dock krav på att ha heltäckande kläder när vi springer i skogen, så kortbyxor är ej tillåtet.

Orientering är en idrott som bygger på att man ska kunna omsätta sina orienteringskunskaper även i nya och okända marker. När vi tränar i skogen runt Skidstugan blir elljusspårsområdet snabbt välkända marker som ger barnen trygghet, men det begränsade skogsområdet kan bli lite tråkigt i längden. Det är därför lärorikt och utvecklande för barnen om de får prova att orientera även i andra områden. Ett bra sätt är att delta i de tisdagsträningar som Ö-viks sex orienteringsklubbar turas om att arrangera under namnet 7-klubbs (det var 7 klubbar när det startade). På dessa träningar finns banor som passar för alla, från nybörjare till elitlöpare. Föräldrar eller annan vuxen följer och hjälper sina barn vid behov. Anmälan på plats eller senast dagen innan via anmälningssystemet Eventor. Start mellan kl. 18 och 19.

Att tävla i orientering är odramatiskt och det finns banor för alla – oavsett ålder och kunskapsnivå. Det är en av sakerna som gör orienteringssporten unik och att en del håller på med sporten under hela livet. Att tävla är också ett sätt att bekanta sig nya terrängtyper, smutsa ner skorna, umgås med likasinnade på en lerig åker långt från asfalt, och ibland även få trevliga naturupplevelser. Orienteringstävlingar anordnas mellan maj till september/oktober och är till för alla oavsett nivå. En bra start brukar vara våran egen tävling Sidensjösprinten som vi arrangerar årligen en tisdagkväll i juni.

För nybörjare finns så kallade Öppna Klasser på tävlingar. De kan ha lite olika namn, men kan vara Inskolning, Mycket lätt, Grön, Vit. I öppna klasser är det tillåtet med skuggning och att springa med en kompis. Antal klasser kan variera från tävling till tävling, men det finns alltid en nybörjarklass att anmäla sig till. Man startar genom startstämpling på startplatsen. Det brukar vanligtvis finnas ett tidsintervall på 1-1.5 timma då det är tillåtet att starta. Du väljer själv när det passar att starta. Det enda kravet för godkänt på en bana är att du hittar kontrollerna och stämplar dem i rätt ordning. Några tidskrav finns inte, eftersom det inte är någon tävlingsklass. I inskolningsklassen tävlar alla utan tidtagning. Priser brukar ges till alla deltagare i klassen.

När barnet känner sig mer säkert kan det testa på åldersklasser. Dessa börjar från H10 och D10 och kan sträcka sig ända upp till H90 och D90! Ungdomar springer två år i varje klass, så en kille som är exempelvis 9-10 år springer i H10 och en tjej som är 11-12 år springer i D12. I dessa klasser är det ej tillåtet med skuggning och föranmälan krävs. Alla får också en specifik starttid då de skall starta.

Vuxna nybörjare

Ibland har vi nybörjarkurser för vuxna. Finns det några intresserade så försöker vi hitta någon dag som passar. Hör av dig.

Om du är förälder till ett barn som är nybörjare finns alla möjligheter att lära sig sporten genom att vara med på barnens träningar.

Ett utmärk sätt att komma igång är att följa med på 7-klubbsträningarna på tisdagkvällar. Där finns banor i alla svårighetsgrader. Välj en lämplig bana och ge dig ut! Passar lika bra för barn som vuxna, nybörjare och erfarna.

Mer information

Så funkar orientering